Videmska planinska pot

Videmska pot

Videmska planinska pot se prične pri Ptujskih termah oziroma pri hotelu Primus, kjer je skrinjica z žigom in vpisno knjigo  KT -1. Pot se nadaljuje do naselja Breg do pešpot mosta preko reke Drave, kjer zavijemodesno do čistilne naprave oziroma Pinčarjevega mlina. Od Ptuja do čistilne naprave pripelje sem tudi Slovenjegoriška planinska pot, ki nato nekaj časa teče skupaj po Videmski planinski poti in se nadaljuje proti Markovcem in Borlu.

Videmska planinska pot od čistilne naprave nekaj časa teče po makadamski cesti vzporedno z nasipom ptujskega jezera in po Slovenjegoriški planinski poti, kjer se po 1 km pot odcepi desno proti vasi Šturmovci do ribogojnice Hrga, kjer je možno dobiti kakšno osvežilno pijačo in sveže pečene postrvi za večje skupine in predhodno naročilo.

SPPSlovenjegoriška planinska pot je dolga 93 kilometrov in poteka po Srednjih Slovenskih goricah ter delu Ptujskega in Dravskega polja. Poteka tudi skozi občino Dornava. Prične se v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju ter poteka čez Vurberk, skozi Trnovsko vas, Vitomarce, Juršince, Polenšak, Gorišnico in Markovce nazaj v Ptuj.
Na poti je 12 kontrolnih točk z žigi, ki jih je treba odtisniti v dnevnik. Obstajata pa tudi posebna zloženka in vodnik z opisom poti in znamenitostmi krajev ob poti.

Seznam kontrolnih točk:

Terme Ptuj - Grand hotel Primus, Pot v toplice 9
Krčevina pri Vurberku - domačija Breg, Krčevina pri Vurberku 116, Ptuj
Vurberk - v skrinjici na stavbi vaškega doma
Grmada (462 m) - na vrhu
Trnovska vas - Gostišče Siva čaplja, Trnovska vas 44, Trnovska vas
Vitomarci - Bar Cobra, Vitomarci 74, Vitomarci
Juršinci - Bar Kaučič, Juršinci 11, Juršinci
Sakušak - Puhov muzej, Sakušak 83, Juršinci
Polenšak - Gostilna Šegula, Polenci 41, Polenšak
Gorišnica - Dominkova domačija, Gorišnica 54, Gorišnica
Dolane - Gostišče Hiša usnja Herman, Dolane 8, Cirkulane
Markovci - Okrepčevalnica Palaska, Nova vas pri Markovcih 2, Markovci

Predviden čas za Slovenjegoriško planinsko pot:

Terme Ptuj - Krčevina pri Vurberku: 1:40
Krčevina pri Vurberku - Grad Vurberk: 1:15
Grad Vurberk - Grmada (462 m): 0:20
Grmada (462 m) - Trnovska vas: 2:15
Trnovska vas - Vitomarci: 1:30
Vitomarci - Juršinci: 1:30
Juršinci - Sakušak: 0:30
Sakušak - Polenšak: 1:30
Polenšak - Gorišnica: 2:30
Gorišnica - Dolane: 2:00
Dolane - Nova vas pri Markovcih: 1:45
Nova vas pri Markovcih - Terme Ptuj: 1:45

Skupaj: 18:30 ur

Vodnik in knjižice je mogoče naročiti na sedežu PD Ptuj ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Opis poti po etapah

Marijina Romarska pot Marijina romarska pot je del mednarodne istoimenske kulturne romarske poti, ki vodi iz Čenstohove na Poljskem prek Levoče na Slovaškem do Mariazella v Avstriji, nato pa skozi Gradec pelje v Slovenijo in  se nadaljuje na Hrvaško. 409 km dolga pot v Sloveniji in 393 km na Hrvaškem je namenjena romarjem, pohodnikom, ljubiteljem narave in kulturne dediščine ter vsem tistim, ki želijo spoznati še neodkrite, zanimive kraje.
Za prepoznavnost Marijine romarske poti je bil izdelan tudi logotip, ki je nastal na osnovi različnih monogramov, najdenih v Marijinih svetiščih v Sloveniji in Hrvaški. Kjer Marijina romarska pot poteka po trasi planinske poti, je ta v skladu z Zakonom o planinskih poteh označena z belo-rdečo Knafelčevo markacijo, smerno puščico in rdečo smerno tablo. Kjer teče tudi evropska pešpot, je uporabljena še rumeno-rdeča markacija. Na preostalem delu Marijine romarske poti je ta v skladu z Navodili za označevanje tematskih pohodnih poti v Sloveniji označena z belo-rumeno markacijo, rumeno smerno puščico in rumeno smerno tablo s črnim napisom za tematske pohodne poti.

Na glavnih križiščih poti je smernim tablam dodana tabla z logotipom Marijine romarske poti. Na pomembnejših točkah Marijine romarske poti stojijo informacijski panoji, kjer so navedene vse pomembne informacije o poti. Ob vseh Marijinih cerkvah na poti in drugih pomembnih objektih kulturne dediščine pa najdemo informacijske table s pomembnejšimi podatki. Za počitek je ob poti urejenih 30.

Del Marijine romarske poti upravlja tudi naše društvo in sicer od MP Gruškovje do Malega Okiča.

Vse podrobnejše informacije najdete na http://marijina-romarska-pot.si/

Plan pohodov

Plan pohodov in program prireditev v letu 2024

Za pregledovanje potrebujete Acrobat reader

Največkrat prebrano