Zimski pohod - Triglavski dom na Kredarici (2515 m)

Člani PD Naveza smo se 25. in 26. februarja 2012 odpravili na zimski pohod na Kredarico. Sobotno lepo in toplo jutro nas je pričakalo v dolini Krma, do koder smo se pripeljali z avtomobili. Na parkirišču je bilo že precej vozil, saj je bilo glede na lepo napoved sklepati na množičen obisk planincev. Pohod smo pričeli v zmernem tempu po poti skozi gozd, ki je bila zaradi pomladnih temperatur precej razmočena. Sneg višje pa je bil prav prijeten za hojo, zato vse do Pastirske koče ni bilo potrebe, da bi si nadeli dereze. Med potjo smo srečali nekaj pohodnikov v obe smeri, eden od njih, ki se je vračal v dolino pa nam je priporočal vzpon na Kredarico na razpotju nad Pastirsko kočo po desni poti.

Njegov napotek se kasneje ni izkazal za dobrega, saj je bila pot po desni strani precej manj shojena, zaradi prisojne lege pa v visokih temperaturah še toliko bolj naporna.

altNa desni prisojni strani sta se na strmem pobočju po prihodu iz gozda sprožila dva manjša plazova, vendar za nas nista bila nevarna, saj je bila pot od strmine precej oddaljena in tudi varno speljana. Nekoliko višje od Pastirske koče smo si nadeli čelade, dereze in cepine ter pot nekaj časa nadaljevali v tej opremi. Pri tem smo si vzeli nekaj časa tudi za malico in počitek. Na strmini nad kočo je v času našega pohoda helikopter reševal ponesrečenega smučarja. Pot višje, vzpenjali smo se po omenjeni desni zimski poti nad kočo je bila spet precej razmočena, zato smo si sneli dereze ter pohod nadaljevali s palicami.

Izmenjajoče smo si utirali pot, ki je bila zaradi udiranja snega precej zahtevna, vendar smo jo vsi uspešno prehodili, do vrha Kredarice pa derez nismo več potrebovali. Vso pot do vrha nas je spremljalo resnično lepo vreme, sonce pa se je le izmenjajoče občasno skrivalo za oblake. Med potjo smo prehiteli nekaj planincev, večer na koči pa zaključili z odlično malico, ki jo je pripravil pohvale vreden kuhar.

Družaben večer smo zaključili še z igranjem kart in prijetnim kramljanjem. Na Kredarici smo prespali, v dolino pa smo se vrnili v zgodnjih dopoldanskih urah. Že zjutraj je na Kredarici pričelo snežiti, čez noč pa se je glede na prejšnji sončni in izredno topel dan precej ohladilo. Pri koči smo se opremili z vso zimsko opremo ter se podali v dolino. Močneje je snežilo v zgornjem delu poti, kjer je bilo tudi precej megleno. Sneg je naletaval vse do spodnjega dela poti pod Pastirsko kočo, nato pa se je vreme nekoliko zjasnilo. Med vračanjem v dolino smo srečali še nekaj turnih smučarjev ter pohodnikov, pot pa smo v celoti prehodili z derezami, saj je bila večji del pomrznjena. Vsi smo se varno in zadovoljni vrnili v dolino.

Člani PD Naveza

 

Plan pohodov

Največkrat prebrano