Videmska planinska pot

Videmska potVidemska planinska pot se prične 2km od Ptuja, točneje pri čistilni napravi oziroma Pinčarjevem mlinu. Iz Ptuja do čistilne naprave nas pripelje Slovenjegoriška planinska pot, ki nato nekaj časa teče po Videmski planinski poti in se nadaljuje proti Markovcem in Borlu. Videmska planinska pot od čistilne naprave nekaj časa teče vzporedno z nasipom ptujskega jezera. Po 1km se pot odcepi desno proti vasi Šturmovci do ribogojnice Hrga. Tukaj je možno dobiti kakšno osvežilno pijačo in sveže pečene postrvi za večje skupine ob predhodnem naročilu. Od ribogojnice je dobro označena pot skozi vas Šturmovci, ki nas pripelje do naselja Videm. Na Vidmu je pri gostišču Pri treh lipah možno dobiti hrano iz dnevnega menija ali po naročilu ter prenočišče.

Iz Vidma pot nadaljujemo mimo občinske stavbe in preko mostu reke Dravinje, ter na prvem križišču zavijemo desno in nato po petdesetih metrih še enkrat ostro v desno, kjer nas smerna tabla usmeri mimo zadnjih hiš v Vidmu v gozdiček. Vzpon ni težak, saj po petnajstih minutah že stojimo na asfaltirani cesti v Dravinjskem vrhu, kjer nas smerna tabla spet usmeri naravnost do zadnjih hiš v Dravinjskem vrhu. KažipotTu se pot spusti mimo vinogradov, zavije v majhen gozdiček, nato nekaj časa teče po ravnini dokler se spet ne vzpne na položen gozdnat hribček. Prispemo na lepo razgledno vzpetino v vasi Ljubstava od koder je zelo lep razgled na Ptujsko in Dravsko polje, Pohorje, Donačko goro in Boč ter Haloške griče. Ta vrh se imenuje Švintov križ (po domače). Od tu se spustimo po asfaltirani cesti kakšnih 500m, prečkamo asfaltno cesto Leskovec – Ljubstava kjer nas smerna tabla usmeri po poti skozi gozd na vrh Strmca do Vindiševe kapelice, kjer je tudi klopca in zato pravi kraj za počitek.

Od kapelice zavijemo levo, ter po 150 m zavijemo ostro v desno in se spustimo v dolino, po kateri teče asfaltirana cesta, ki povezuje Leskovec in Podlehnik. Ko prispemo na to cesto zavijemo levo v smeri Leskovca in hodimo po cesti cca 200m do prvega križišča, kjer zavijemo ostro v desno, prečkamo mostiček preko potoka, ter takoj za mostom zavijemo levo, še enkrat prečkamo potok po varni brvi in se vzpnemo skozi gozd do prvih hiš v vasi Trdobojci. Mimo hiš, večinoma vikendov, je speljana sprva pot in kolovoz nato pa pridemo na asfaltno cesto, kjer zavijemo desno in po makadamski cesti pot nadaljujemo skozi vas Trdobojci. Pot nadaljujemo mimo rojstne hiše boksarskega prvaka Dejana Zavca, kjer je ogromno prijaznih vikendašev, tako da s poletno žejo ne bo težav. Po makadamski cesti nato pridemo v vas Gruškovje ter pri prvem križišču cest Podlehnik – Gruškovje, pri smerni tabli zavijemo ostro levo kjer po 15 minutah prispemo do stičišča Marijine romarske poti, ki pripelje iz mejnega prehoda Gruškovje, in Videmske planinske poti, ki se ji tu priključi v bližini Lovskega križa in stanovanjske hiše Kozel v Zg. Gruškovju.

OznačbaVidemska planinska pot je lahko enodnevna tura, saj jo zmoremo prehoditi v enem dnevu v obe smeri, lahko pa si pot podaljšamo in se po označeni Marijini romarski poti sprehajamo več dni. Potrebno je poudariti, da so Haloze s svojo lego vinorodnega področja še skoraj neokrnjen biser gričevja posejanega z vinogradi, počitniškimi hiškami in preprostimi ljudmi, in da lahko popotnik tukaj naredi nekaj za svojo dušo in telo ter se popolnoma sprosti. Škoda je samo, da čas ni najbolj primeren za vlaganja v ponudbo na tem področju, a kljub temu se najde nekaj malega, da se popotnik lahko okrepča in odžeja. Ta trasa je lahko tudi idealna priložnost za zimske pohode saj si lahko odseke poti načrtujemo sami in se kadarkoli vrnemo na izhodišče. Na višjih vzpetinah Haloz, ki dosežejo najvišjo točko 554m (Brezova gora in Sv Avguštin, ki je edinstvena cerkev v Sloveniji, do katere je markirana Marijina romarska pot) pa imamo enkraten pogled na Ptujsko in Dravsko polje, Prlekijo, Slovenske gorice, Pohorje, Boč, Donačko goro (ali haloški triglav), Ravno goro, Brezovo goro, Ivanjščico, Sljeme. V lepem, jasnem vremenu se lepo vidijo tudi Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke…

Plan pohodov

Največkrat prebrano